De geschiedenis van de cupcake: van kleine kopjes tot grote populariteit

Als groot cupcake-liefhebber zou ik eigenlijk moeten weten waar een cupcake vandaan komt. Maar eerlijk is eerlijk: ik ben dol op ze, maar hun herkomst was mij onbekend. Daarom dook ik in de geschiedenisboeken op zoek naar het verhaal achter de cupcake. Waar komen deze kleine traktaties vandaan en hoe is hij uitgegroeid tot zo’n geliefd gebakje?

Hoe zie de geschiedenis van de cupcake er nu eigenlijk uit?

Als groot cupcake-liefhebber zou ik eigenlijk moeten weten waar een cupcake vandaan komt. Maar eerlijk is eerlijk: ik ben dol op ze, maar hun herkomst was mij onbekend. Daarom dook ik in de geschiedenis van de cupcake op zoek naar het verhaal achter de cupcake. Waar komen deze kleine traktaties vandaan en hoe is hij uitgegroeid tot zo’n geliefd gebakje?

De oorsprong: een cakeje in een kopje

Eerste cupcake-recept uit American Cookery

De geschiedenis van de cupcake gaat terug naar de 18e eeuw. Hoewel de term “cupcake” toen nog niet werd gebruikt, verscheen het eerste recept voor een cakeje dat in kleine kopjes werd gebakken in het kookboek American Cookery van Amelia Simmons uit 1796. Dit was het eerste Amerikaanse kookboek, geschreven omdat er tot dan toe vooral Britse recepten beschikbaar waren, waarin typische Amerikaanse zoetigheden ontbraken.
In het boek staat een recept omschreven als “a light cake to bake in small cups”. Het bijzondere aan dit recept is dat het voor het eerst gebruikmaakt van de Amerikaanse maateenheid “cup”. Omdat dit enige recept in het boek is dat cups gebruikt én in kopjes wordt gebakken, zijn er twee mogelijke verklaringen voor de naam “cupcake”: het verwijst óf naar de maateenheid, óf naar de bakvorm. Waarschijnlijk is het een combinatie van beide.

De eerste vermelding van de “cup cake”

In 1828 verscheen het boek Seventy-five receipts for Pastery, cakes and sweatmeats van Eliza Leslie. Hierin werd voor het eerste de term “cup cake” letterlijk gebruikt. Net als Amelia Simmons werkte Leslie met cups als maateenheid. Zij beschreef de cup als volgt: “The cups should hold about half a pint”. Daarmee werd niet alleen het formaat van de ingrediënten bepaald, maar ook de vorm waarin het gebak gebakken werd.
De kleine gebakjes waren een graag geziene traktatie bij Engelse theekransjes, die op dat moment zeer populair waren. De kleine cakejes werden in theekopjes gebakken, omdat het formaat perfect aansloot bij het ritueel van thee drinken.

Eliza Leslie

Het papiertje en de vorm

Illustratie van papieren cupcakevorm uit 1820

Hoewel Amelia Simmons en Eliza Leslie de basis legden voor de cupcake zoals wij deze kennen, hadden zij nog geen invloed op het bekende papieren vormpje. Daarvoor moeten we terug naar 1789, toen Frederick Nutt het boek “The complete confectionery” schreef. Hij beschreef een recept voor Napelse biscuit, waarbij het cakeje in een papiertje werd gebakken.
Het eerste beeldmateriaal van zo’n papieren vormpje verscheen in 1820 in het boek “The Italian Confetioner” van William Jarrin. Hij gaf een recept én een illustratie van een gerimpeld papieren bakvormpje. Zowel Nutt als Jarrin gebruikten deze vorm voor het bakken van biscuit, wat we tegenwoordig kennen als een spongecake of Victoria sponge.

De opkomst van decoratie

De decoratie van de cupcake ontstond pas in de 20ste eeuw. In het begin werden ze eenvoudig afgewerkt met poedersuiker of een laagje glazuur. De focus lag vooral op de smaak van het cakeje zelf. Pas eind 20e begin 21e eeuw werd de decoratie belangrijker, denk aan kleurrijke toppings, botercrème en eetbare versieringen.
Een flinke boost in de populariteit kwam dankzij de Serie “Sex and the City”, waarin de hoofdpersonages cupcakes eten bij Magnolia Bakery in New York. Sindsdien zijn de cupcakes niet meer weg te denken uit het straatbeeld.

Cupcake-scène uit Sex and the City bij Magnolia Bakery

Van hype naar klassieker

Hoewel de geschiedenis van de cupcake kleurrijk is, zie je dat dit cakeje sinds de jaren 2000 iets aan populariteit heeft ingeleverd. Ondanks dat blijft het een geliefde traktatie. Je ziet ze nog steeds op bruiloften, babyshowers, high tea’s en kinderfeestjes. Want zeg nou zelf: wat is er beter dan een eigen mini-taartje dat je met niemand hoeft te delen, precies ter grote van een theekopje?

Zin in een cupcake?

Heb jij ook zo’n zin gekregen in een heerlijke cupcake? Bekijk dan snel het assortiment van Cosy Treats, er is voor ieder wat wils. Van klassiekers tot verrassende smaken, altijd met liefde gebakken.

Deel dit blog:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer lezen?